Снимка trafficnews.bgМинистерският съвет официално прекрати процедурата за концесията на Летище Пловдив

...
Снимка trafficnews.bgМинистерският съвет официално прекрати процедурата за концесията на Летище Пловдив
Коментари Харесай

Официално: Прекратиха процедурата за концесията на Летище Пловдив

Снимка trafficnews.bg

Министерският съвет публично приключи процедурата за концесията на Летище Пловдив на свое съвещание през днешния ден. Предложението бе входирано от министъра на превоза, като в него е заложено и стартирането на нова процедура за отдаването на аерпорта, написа trafficnews.bg.

Ето и решението, взето на съвещанието на Министерския съвет:

По предложение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията държавното управление приключи процедурата за концесия на летище Пловдив.

Процедурата е открита с Решение № 1120 на Министерския съвет от 30 декември 2016 година Министерският съвет е определил за концесионер участника в процедурата за даване на концесия – Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан ” и „ Пловдив Еърпорт Инвест ”. Класираният преди всичко участник е уведомил за невъзможността да подписа концесионен контракт.

Процедурата е открита и следва да завърши при изискванията на анулирания Закон за концесиите.

Законът за концесиите (отм.) слага в оперативната автономия на концедента (Министерския съвет) да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата, да подписа концесионния контракт. 

Налице е основна разлика в офертите на участниците, класирани надлежно на първо и второ място.

Новият Закон за концесиите е признат след приемане на решението на Министерския съвет за разкриване на процедура за даване на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно целесъобразно е процедурата за даване на концесия на летище Пловдив, да бъде извършена при изискванията и по реда на новия Закон за концесиите.

Концесионният контракт е дълготраен, открива трайна връзка сред страните, като упованията са за съществени вложения, развиване на летището и възстановяване на качеството на летищните услуги. Това допуска резистентност на контракта. Сключването на концесионен контракт, който ще се подчинява на разпоредбите на анулиран Закон и на анулирано право на Европейския съюз в тази област, при признати и влезнали в действие към датата на подписване на контракта на нов Закон за концесиите, които вкарват нови правила на Европейския съюз в тази област, не са причина за трайното, стабилно и безпроблемно развиване на концесията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР